Diabetul se dezvoltă odată cu absorbția de glucoză afectată. Dacă organismului îi lipsește insulina hormonală produsă de pancreas sau, din anumite motive, țesuturile nu mai răspund la ea, atunci glucoza nu se descompune, ci se acumulează în rinichi, nervi și vase de sânge. În timp ce unele celule sunt distruse din cauza unui exces de glucoză, altele suferă de absența acesteia.
De ce apare acest dezechilibru? Până în prezent, oamenii de știință nu pot da un răspuns exact la această întrebare. Printre cauzele cele mai probabile ale bolii se numără pancreatita cronică, malnutriția, disfuncționalitățile sistemului imunitar, stresul. Se știe sigur că această boală apare în două cazuri.
- Dacă celulele producătoare de hormoni mor (sistemul imunitar le percepe ca străine și ucide), se dezvoltă diabetul de tip 1.
- Dacă organismul încetează să mai răspundă la insulină, apare rezistența la insulină – o boală de al doilea tip (această problemă poate apărea la persoanele care au prea mulți carbohidrați în dieta lor).
Diabetul de tip 1
Doar 10% dintre oameni suferă de patologie de tip 1. Astăzi, această boală este incurabilă, dar sub rezerva unei medicații la timp, oamenii pot duce un stil de viață cu drepturi depline și pot trăi la o vârstă foarte înaintată. Fără medicamente, o persoană cu deficit de insulină poate muri.
Simptomele diabetului apar foarte repede:
- scădere în greutate (până la 10 kg în trei-cinci zile);
- urinare frecventă
- scăderea clarității vederii;
- atacuri de sete și foame;
- somnolență, slăbiciune.
Organismul încearcă să scape rapid de compusul organic de glucoză, îndepărtându-l prin sistemul genitourinar. În această etapă, este foarte important să introduceți la timp un medicament care conține insulină. Pentru a se menține în formă, pacienții cu deficit de insulină trebuie să-și monitorizeze în mod constant starea de sănătate. Medicii recomandă să evite stresul, să controleze stresul mental și fizic și să urmeze o dietă.
În fiecare zi, pacienții cu diabet zaharat de tip 1 măsoară nivelul de zahăr din sânge folosind un glucometru, monitorizează cantitatea acestuia în urină folosind benzi speciale expres și fac o programare la medic în fiecare lună. În fiecare zi își dau injecții de hormon cu ajutorul unor stilouri speciale cu seringă și injecții „ultrashort” după fiecare masă.
Există multe dispozitive medicale moderne care facilitează viața persoanelor dependente de insulină. Diabeticii își pun singure pompe de insulină, care furnizează hormoni organismului în timpul zilei printr-un cateter special. La vânzare există mici dispozitive medicale speciale și aplicații pentru smartphone-uri care fac posibilă controlarea stării corpului fără proceduri complexe.
Diabetul de tip 2
Oamenii cu această boală endocrină adesea nici nu știu despre problema lor și nu au fost tratați de ani buni. Din această cauză, de multe ori la momentul contactării endocrinologului, ei suferă deja de boli ale sistemului urinar și nervos, afecțiuni vasculare, boli ale ochilor, pielii și inimii. Pentru a evita posibilele complicații, trebuie să faceți în mod regulat un test de sânge pentru zahăr. La risc sunt persoanele vârstnice și obeze.
Principalele semne ale patologiei metabolismului glucozei sunt slăbiciunea și mâncărimea neplăcută a pielii. Motivul pentru care îți verifici starea de sănătate poate fi, de asemenea, probleme care nu te-au deranjat înainte – dureri la nivelul picioarelor, dureri și alte leziuni ale pielii. Cataractele, durerile articulare și vindecarea lentă a rănilor indică, de asemenea, o stare hiperglicemică.
Principala condiție pentru o viață deplină pentru o persoană cu diabet de tip 2 este disponibilitatea personală de a-și menține sănătatea. Alimentația scăzută în calorii este o garanție a pierderii în greutate, a remisiunii persistente și chiar a recuperării complete. Pacienții sunt sfătuiți să mănânce pe „Dieta 9” conform Pevzner. De asemenea, va trebui să renunți la alimentele dulci și bogate în carbohidrați.
Se crede că pacienții cu hiperglicemie nu vor putea trăi o viață lungă și fericită, dar de fapt mulți diabetici bolnavi au împins pentru un stil de viață sănătos și renunțând la obiceiuri proaste. Tratamentul pentru diabet este responsabilitatea personală a pacientului. O persoană care suferă de hiperglicemie va trebui să renunțe la fumat, precum și să facă exerciții fizice în mod regulat și să ia comprimate la niveluri mai mici de zahăr. Din păcate, pacienții vârstnici nu sunt întotdeauna capabili să urmeze recomandările medicilor și să respecte dieta corectă.
Diabetul zaharat: tratament și nutriție în pensiunea „Zabota”
Casa de îngrijire pentru persoanele în vârstă „Zabota” angajează medici profesioniști și îngrijitori pentru a ajuta persoanele în vârstă să respecte toate recomandările endocrinologului. Ne concentrăm pe 4 aspecte importante.
- Dieta. Pentru fiecare internat se dezvoltă o dietă individuală cu o dietă scăzută în carbohidrați. Nutriționiștii elaborează un meniu ținând cont de dorințele persoanelor în vârstă și de recomandările medicului. Bucătarii oferă pacienților preparate delicioase cu fructoză și înlocuitori de zahăr.
- 5 mese pe zi. Îmbunătățirea stării de sănătate ajută nu numai dieta, ci și un regim special de aport alimentar. Nutriția fracțională ajută la menținerea nivelului de zahăr la un nivel acceptabil. Oaspeții spitalului iau mâncare de 5 ori pe zi.
- Rutina zilnică. Un regim zilnic individual este dezvoltat pentru fiecare persoană. Programul de menținere a sănătății include exerciții de fizioterapie, exerciții de respirație, proceduri fiziologice, terapie medicamentoasă, plimbări prin teritoriu.
- Însoțire medicală. Dacă procesele metabolice sunt perturbate, lucrătorii medicali fac injecții cu insulină dimineața și seara, la ora prescrisă, monitorizează aportul de medicamente și doza corectă.
Conform statisticilor OMS, aproximativ 8,5% dintre persoanele din întreaga lume suferă de hiperglicemie. Dar diabetul nu este o sentință. Persoanele în vârstă pot duce un stil de viață cu drepturi depline, cu asistența medicală potrivită.
Din păcate, chiar și persoanele energice cu vârsta devin din ce în ce mai dificil să ia medicamentele potrivite la timp, să monitorizeze stresul fizic și emoțional și să se lipească de dieta corectă. În pensiunea „Zabota”, diabeticilor li se va acorda îngrijirile necesare și îi vor ajuta să-și petreacă bătrânețea cu fericire!
- Болезнь Пика у пожилых людей: ключевая информация - mai 16, 2024
- Чем опасен перелом шейки бедра у пожилых людей? - octombrie 27, 2023
- Cum să îmbunătățiți calitatea vieții persoanelor în vârstă: recomandări - martie 28, 2023