Accident vascular cerebral este a doua incidență după infarct miocardic boala. Anual, peste 450 de mii de persoane suferă de accident vascular cerebral-este populația unui oraș mare. Persoanele care au suferit un accident vascular cerebral, în 84-86% mor sau rămân invalizi și doar 16-18% se recuperează complet. Ei au nevoie de îngrijire specială, tratament adecvat, nutriție și respectarea regimului rațional al zilei. La domiciliu, este foarte dificil să se asigure îngrijirea persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral.
Caracteristicile stării pacienților
Accidentul vascular cerebral este o boală cerebrovasculară, cauza căreia este o încălcare a alimentării cu sânge a țesuturilor creierului. Ca urmare a ischemiei tisulare, există încălcări ale funcțiilor și leziuni ale țesuturilor creierului. La un pacient care a suferit un accident vascular cerebral:
- slăbiciune a membrelor, până la paralizie;
- încălcarea discursului;
- reducerea acuității vizuale, dublă, strabism;
- amețeli;
- încălcarea funcției de mestecat, înghițire;
- tulburări digestive;
- confuzie;
- încălcarea coordonării mișcărilor;
- pierderea sensibilității unei părți a corpului.
Pacientul își pierde capacitatea de a se deservi pe cont propriu, necesită îngrijire medicală profesională, supraveghere și asistență non-stop, activități de reabilitare.
Reguli pentru îngrijirea persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral
Tratamentul principal al pacientului primește într-un spital. După terminarea tratamentului și descărcarea de gestiune, pacientul are nevoie de îngrijire specială:
- prevenirea decubitelor;
- prevenirea tulburărilor asociate cu imobilitate prelungită-pneumonie, tromboză, tromboembolism, insuficiență cardiacă;
- monitorizarea consumului de alimente și a ajutorului nutrițional în încălcarea funcției de mestecat, înghițire;
- furnizarea de alimente dietetice și mese fracționare;
- respectarea igienei individuale;
- prevenirea recidivei accidentului vascular cerebral.
Severitatea de a avea grijă de el se află pe umerii rudelor care nu au abilități, timp și oportunități de a ajuta pacientul să se ridice în picioare. Adesea, pacientul are nevoie de dispozitive speciale (un pat multifuncțional, echipamente de exerciții, mobilier sigur, scaun cu rotile), care sunt foarte scumpe și nu toate sunt disponibile. În pensiunea privată, pacientul va fi garantat îngrijire profesională și confort.
Citiți mai multe despre modul de reabilitare în urma unui AVC în pensiunea „Zabota”.
Avertizare de decubit
O persoană înlănțuită în pat are un risc ridicat de formare a patului. Cu presiune prelungită asupra zonelor individuale ale corpului, în țesuturi se dezvoltă fenomene stagnante. Trofica este întreruptă, există o moarte a țesuturilor moi și a pielii. Pentru a evita încălcările trofice, este necesar:
- la fiecare 30 min. pentru a schimba poziția corpului pacientului;
- efectuați proceduri igienice, tratați pielea cu soluții antiseptice;
- schimbați în mod regulat lenjeria de pat;
- reduceți compresia țesuturilor cu ajutorul unor dispozitive speciale-perne anti-escare, saltele, cercuri;
- restaurați circulația sângelui în țesuturi cu masaj, exerciții fizice.
Dacă escarele au apărut, atunci este necesar să începeți imediat tratamentul cu medicamente-antiseptice și antibiotice.
Prevenirea trombozei și pneumoniei
Fenomenele stagnante cu imobilitate prelungită provoacă o încălcare a circulației sângelui și a respirației. Pentru a preveni patologia este necesară:
- masați membrele și zona toracică;
- aplicați medicamente care facilitează tranzitul sputei, sporind circulația sângelui și nutriția țesuturilor care diluează sângele și împiedică formarea cheagurilor de sânge;
- utilizați tricotaje de compresie la amenințarea cu dezvoltarea trombozei;
- efectuați exerciții de respirație și gimnastică terapeutică.
Camera în care pacientul este, trebuie să fie curățate cu atenție, în mod regulat ventilate, menține un microclimat confortabil-temperatura și umiditatea, pentru a evita reproducerea microflorei patogene.
Caracteristici alimentare
Pacienții după un accident vascular cerebral trebuie să furnizeze o dietă bogată în vitamine și oligoelemente, cu restricție de carbohidrați și grăsimi. La acești pacienți, peristaltismul intestinal este redus. Pentru a normaliza tractul digestiv, aveți nevoie de alimente bogate în fibre. Încălcarea funcției de mestecat și înghițire necesită o consistență specială a felurilor de mâncare-frecate, zdrobite, moi. Pacientul trebuie adesea hrănit, deoarece nu se poate mișca singur sau are o coordonare a mișcărilor încălcate.
Nutriția ar trebui să fie fracționată – porțiunile mari nu vor avea timp să fie asimilate. Mâncarea obișnuită de 2-3 ori poate provoca probleme digestive.
Reabilitarea fizică
Pentru a menține tonusul muscular, pentru a restabili funcția motorie, este necesar să se utilizeze Educația fizică terapeutică. Un terapeut fizic specialist ar trebui să vă ajute să alegeți un set special de exerciții, să calculați sarcina individuală și timpul de antrenament.
Îngrijirea pacientului care a suferit un accident vascular cerebral necesită răbdare, cunoștințe, compasiune și delicatețe. Pacientul suferă nu numai fizic. Starea psihoemoțională necesită, de asemenea, corecție și sprijin. Pacientul trebuie să creadă în recuperare și să depună eforturi pentru el, să nu se simtă ca o povară. Încrederea, relațiile calde dintre pacient și cei care îngrijesc, ajută pacientul să se recupereze mai repede.
- Болезнь Пика у пожилых людей: ключевая информация - mai 16, 2024
- Чем опасен перелом шейки бедра у пожилых людей? - octombrie 27, 2023
- Cum să îmbunătățiți calitatea vieții persoanelor în vârstă: recomandări - martie 28, 2023