‎+373 781 69 900 zabota.moldova@gmail.com Str. Bernardazzi, 12, mun. Chișinău

Pensiune Recuperare Accident Vascular Cerebral Moldova Chișinău

Accidentul vascular cerebral este o tulburare circulatorie acută la nivelul creierului, care durează mai mult de o zi. Ea apare ca urmare a dezvoltării îndelungate a proceselor patologice. Sunt expuse riscului persoanele care suferă de tulburări de ritm cardiac, hipertensiune arterială, ateroscleroza vaselor capului și gâtului, tromboză. Există două „mecanisme” ce cauzează un accident vascular cerebral – hemoragia cerebrală și insuficiența severă de sânge în unele dintre zonele acestuia. În urma unui deficit acut de oxigen și nutrienți, o parte din celulele nervoase ale creierului mor, iar ca rezultat apar tulburări neurologice. Reabilitarea post-accident vascular cerebral este un proces complex, multidirecțional și pe termen lung, în care, monitorizarea constantă de către medici și acordarea asistenței medicale în timp util, joacă un rol important.

Consecințele unui atac de apoplexie se manifestă prin afectarea diferitelor funcții cognitive, motorii și de vorbire:

  • paralizie și pareză;
  • afectarea vorbirii sau înțelegerii limbajului;
  • deteriorarea memoriei și atenției;
  • declin cognitiv, confuzie;
  • scăderea vederii, amețeli;
  • tulburări digestive.

 

Cum se desfășoară reabilitarea post-accident vascular cerebral în pensiunea „Zabota”

Contrar opiniei stereotipice, după un accident vascular cerebral, persoana nu devine întotdeauna invalidă. Funcțiile pierdute pot fi restaurate integral sau parțial printr-o reabilitare adecvată. Dacă începeți să efectuați exerciții fizice și cognitive la timp, funcțiile celulelor moarte vor fi preluate de alte centre nervoase. Neuronii inactivi anteriori sunt activați, iar conexiunile dintre structurile creierului vor fi restabilite.

Pentru a restabili complet abilitățile pierdute, trebuie să începeți procedurile de recuperare în primele săptămâni după atac! Rudele nu pot oferi victimei îngrijiri adecvate, deoarece nu dețin abilitățile și cunoștințele medicale necesare. Persoanele care sunt ocupate cu serviciu nu au suficient timp pentru a-l acorda recuperării complete a persoanei care a suferit un atac de apoplexie.
Pensiune Recuperare Accident Vascular Cerebral Moldova Chișinău - image 1

În clinica „Zabota” activează medici și asistenți profesioniști care vor oferi îngrijire completă și reabilitare după un accident vascular cerebral (Chișinău). În instituția noastră este prevăzută o dietă corectă, îngrijire 24 de ore și un regim al zilei.

Reabilitarea fizică post-accident vascular cerebral

Pe cât, mai devreme începe programul de recuperare, cu atât sunt mai multe șanse ca funcțiile motorii să se recupereze pe deplin. Programul de activarea a funcțiilor motorii include masajul terapeutic, exercițiile fizice și respiratorii, gimnastica și activități de restabilire a vorbirii (în caz de păstrare a conștiinței). Kinetoterapeutul profesionist va calcula sarcina și va determina timpul optim pentru proceduri. Infirmierele măsoară în mod regulat tensiunea arterială și asigură administrarea medicamentelor la timpul necesar.

Alimentația in procesul de recuperare

Rezidenții azilului de bătrâni privat se alimentează în conformitate cu recomandările medicilor. Persoana care și-a pierdut temporar capacitatea de a mesteca și a înghiți complet nu poate mânca decât alimente mărunțite. În timpul recuperării, alimentația ar trebui să includă alimente bogate în microelemente, vitamine și fibre. De asemenea, este necesar să se limiteze cantitatea de grăsimi, carbohidrați și sare.

Adesea, procesul de hrănire implică participarea directă a unei îngrijitoare sau asistente, întrucât pacienții au o coordonare afectată a mișcărilor. În timpul reabilitării după un accident vascular cerebral în Chișinău, în spitalul nostru, sunt prevăzute 5 mese pe zi cu o dietă specială pentru o recuperare cât mai rapidă a organismului.

Prevenirea dezvoltării patologiilor

Imobilitatea prelungită poate provoca blocaje în sistemul circulator și respirator. Pentru a preveni modificările patologice ale acestor organe, angajații pensiunii „Zabota” prescriu medicamente care facilitează eliberarea mucusului, îmbunătățesc alimentația țesuturilor și subțiază sângele.

Pacientului i se va face la timp masaj la cutia toracică și membre. Pentru a preveni dezvoltarea bolilor pulmonare, îngrijitoarele aerisesc în mod regulat încăperea, mențin o temperatură confortabilă și șterg praful la momentul necesar.

Prevenirea escarelor în timpul reabilitării post-accident vascular cerebral în Chișinău

La persoana, care își petrece cea mai mare parte a timpului în pat sau nu se poate mișca deloc, adesea se formează escare – stagnarea țesuturilor, fapt ce cauzează moartea pielii și a mușchilor. Pentru a preveni acest lucru, poziția corpului trebuie schimbată la fiecare 30 de minute.

Îngrijitoarele profesioniste vor asigura îngrijirea corespunzătoare, vor monitoriza activitatea motorie, vor schimba lenjeria de pat în mod regulat și vor efectua proceduri de igienă personală. Exercițiile fizice regulate și dispozitivele speciale antiescare, cum ar fi saltele, cercuri și perne vor ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea trofismului tisular.

Azilul de bătrâni „Zabota” este locul în care pacientul poate primi un curs complet de reabilitare după un accident vascular cerebral (Chișinău). Clinica noastră dispune de tot echipamentul necesar pentru persoană: scaune cu rotile, dispozitive ortopedice, paturi multifuncționale și mobilier sigur. Medicii profesioniști vor asigura prevenirea insuficienței cardiace, pneumoniei, tromboembolismului și trombozei, precum și vor monitoriza procesului de alimentație. Și cel mai important, se vor îngriji să evite recidiva.

Pensiune Recuperare Accident Vascular Cerebral Moldova Chișinău - IMG 5133

Accidentul vascular cerebral este o tulburare acută a circulației cerebrale (hemoragic sau ischemic), cauzată în principal de hipertensiunea arterială și ateroscleroză, boli inflamatorii și malformații vasculare cerebrale. Începerea reabilitării precoce după un accident vascular cerebral în pensiunea Moldova Chișinău va poate asigura o recuperare completă sau parțială în urma acestei afecțiuni dăunătoare. Accidentul vascular cerebral este acel tip de boală care necesită diagnosticat urgent, iar ulterior reabilitarea după declanșarea accidentului vascular cerebral în pensiunea Chișinău, pentru a diminua toate complicațiile survenite. Vestea bună constă în faptul, că accidentul vascular cerebral poate fi prevenit, iar reacționarea rapidă la primele semne și simptome ale accidentului vascular cerebral constituie cheia supraviețuirii și recuperării cu succes.

Reabilitarea post-accident vascular cerebral

Simptomele inițiale și reabilitarea post-accident vascular cerebral:

  1. Senzația de slăbiciune sau amorțeală facială pe o parte, pot indica apariția unui accident vascular cerebral. Cereți-i persoanei în vârstă să zâmbească și depistați schimbări în zâmbetul său.  
  2. Slăbiciune în brațe. La ridicarea ambelor brațe deasupra capului apare dificultatea de a le menține pe ambele la același nivel.
  3. Dificultate în vorbire. Cereți-i persoanei în vârstă să repete o propoziție simplă și încercați să ascultați vorbirea neclară sau incapacitatea de a pronunța cuvinte – acești factori pot indica apariția unui accident vascular cerebral.

Alte simptome ale accidentului vascular cerebral includ:

  • Amorțeală bruscă a feței, brațelor sau picioarelor;
  • Confuzie mintală;
  • Tulburări de vedere;
  • Amețeli sau dificultăți de mers;
  • Durere de cap severă.

Scopul reabilitării post-accident vascular cerebral constă în a ajuta persoana dragă să-și recupereze cât mai multe funcții fizice și cognitive posibile. Pentru majoritatea pacienților, recuperarea post-accident vascular cerebral poate dura de la 6 până la 12 luni de reabilitare intensivă și direcționată. Cu toate acestea, cei care au suferit un accident vascular cerebral pot continua să-și îmbunătățească funcțiile mentale, emoționale și fizice, chiar și după trecerea anilor de la începerea reabilitării.

Pensiune Recuperare Accident Vascular Cerebral Moldova Chișinău - zabota

Reabilitarea post-accident vascular cerebral ischemic

Reabilitarea post-accident vascular cerebral ischemic ajută să învețe din nou cum să efectueze activitățile zilnice, cum ar fi mersul pe jos, înghițirea, folosirea toaletei și alte sarcini zilnice, care le permit persoanelor să ducă un mod de viață independent.

Scopul constă în recuperarea completă după suferirea unui accident vascular cerebral, dar în cazurile în care aceasta este imposibil de realizat, reabilitarea poate contribui la compensarea funcțiilor, care vor ajuta persoana dragă să ducă un mod de viață cât mai independent posibil. De exemplu, dacă în urma unui accident vascular cerebral, persoanei în vârstă i-a fost limitată capacitatea de a-și folosi brațul drept, medicul reabilitolog îl poate ajuta să învețe diverse tehnici de a se întinde și de a se ridica din pat fără a folosi brațul respectiv.

În pensiune activează specialiști cu înaltă calificare, logopezi, psihologi, kinetoterapeuți, care îi vor asigura persoanei în vârstă asistența necesară, ajutor în recuperarea sa, precum și îi vor oferi posibilitatea de a comunica cu cei de vârsta sa, plimbări în aer liber și un regim individual și echilibrat de alimentație delicioasă. Pacienților imobilizați la pat, le sunt administrate proceduri de profilaxie în scopul prevenirii escarelor și congestiei sistemului pulmonar. Oferă îngrijire igienică personală de înaltă calitate, schimbarea lenjeriei de pat și de corp a pacientului. Datorită unei îngrijiri adecvate și a unei reabilitări de calitate, după declanșarea unui accident vascular cerebral ischemic, se poate contribui la obținerea rezultatului dorit.

Reabilitarea post-accident vascular cerebral ischemic. Prețuri

Prețurile privind reabilitarea post-accident vascular cerebral ischemic variază în dependență de:

  1. Tipul și gravitatea accidentului vascular cerebral;
  2. Cât timp va fi necesar pentru reabilitarea persoanei dragi;
  3. Preferințe și servicii suplimentare.

Prețul este stabilit individual, persoanei în vârstă i se oferă îngrijire non-stop și terapie intensivă, reabilitare cu personal calificat, servicii de logopedie în scopul restabilirii abilităților de vorbire și a funcțiilor cognitive, 5 mese pe zi și petrecerea timpului liber în mod minunat.

Pensiune Recuperare Accident Vascular Cerebral Moldova Chișinău - daraban square