‎+373 781 69 900 zabota.moldova@gmail.com Str. Bernardazzi, 12, mun. Chișinău

Cum se simte o persoană cu demență?

Conform ICD-10, demența este o afecțiune patologică în care apare o încălcare a activității nervoase superioare – memorie, vorbire, orientare, abilități cognitive, emoționale și abilități practice dobândite. Patologia apare pe fondul afectării cerebrale organice și este observată la 10% dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

Cauzele demenței

Deteriorarea organică a structurilor creierului este cauzată de:

  • infecție;
  • traumatisme;
  • otrăvire;
  • patologii vasculare;
  • Boala Alzheimer, Parkinson, Vârf;
  • boli endocrine, autoimune;
  • patologii maligne și alte cauze.

Cel mai adesea, sindromul este cauzat de procesele degenerative-distructive ale sistemului nervos central, datorate îmbătrânirii organismului. O persoană nu numai că își pierde capacitatea de a se mișca în mod intenționat și de a gândi. Are dificultăți în comunicare. Pentru a învăța să înțelegeți și să comunicați cu o rudă cu demență, trebuie să știți cum se simte o persoană cu o astfel de patologie.

Cum se simte o persoană cu demență? - uhod za pojilimi ludmi ryazan

Semne de patologie

În stadiul inițial al patologiei, o persoană se comportă destul de adecvat, apoi apar tulburări psihoemotionale, schimbări de caracter și comportament. Pacientul devine:

  • urât, iritabil, agresiv;
  • picături puternice de dispoziție, depresie;
  • orizonturile se schimbă, interesele – o persoană pierde dorința de a învăța ceva nou;
  • inert, neinițiat, apatic;
  • letargic, stă mult timp sau se află nemișcat.

Pacientul suferă de memorie, vorbire, logică, capacitatea de a gândi sunt perturbate, apar halucinații. El încetează să mai fie critic cu sine, pentru a controla comportamentul și emoțiile. Pe fondul distrugerii creierului, există:

  • psihoză;
  • paranoia;
  • manie și fobii.

Se remarcă convulsii convulsive, dureri de cap severe, amnezie, greață, disfuncție a deglutiției, probleme cu vezica urinară, dureri de altă natură și localizare. În final, degradarea și degradarea individului.

Ce simte pacientul?

Boala progresează cel mai adesea atât de încet încât primele simptome ale apariției sale, cele din jurul ei, sunt atribuite obișnuitelor „excentricități senile”. Rudele observă încălcări numai atunci când încălcările devin foarte pronunțate.

O persoană cu demență încetează să-i mai recunoască pe ceilalți. Chiar și persoanele foarte apropiate sunt percepute ca străini, străini. Prin urmare, toate solicitările persoanelor dragi – de a lua medicament, de a vizita un medic, de a merge la clinică pentru examinare – sunt percepute de el ca intervenția persoanelor străine în viața sa, violența. Mai mult, pacientul însuși nu este conștient de boala sa. De aici izbucnirile de iritabilitate, agresivitate.

Mediul devine neinteresant pentru pacient. El încetează să mai facă afaceri, hobby-uri, neglijează igiena personală, aspectul. Apoi, abilitățile elementare se pierd, iar pacientul nu se poate servi singur – pentru a curăța, a găti, a merge la cumpărături. Pacientul are nevoie de îngrijire și control constant al comportamentului, astfel încât să nu se poată răni pe sine sau pe alții. Îngrijitorul necesită răbdare, înțelegere, compasiune și cel puțin cunoștințe medicale minime pentru a oferi primul ajutor.

Este tratată demența?

Astăzi, nu există metode eficiente care să poată vindeca demența. Un tratament corect nu poate decât să încetinească evoluția tulburărilor. Realizarea faptului că persoana iubită nu se poate controla, suferă și nu înțelege ce i se întâmplă, nu ar trebui să provoace iritare, ci simpatie. O astfel de stare neputincioasă poate dura între 8 și 20 de ani. Rudele pacientului nu au abilități speciale și nici timpul necesar să fie în permanență aproape. Singura alternativă este plasarea pacientului sub îngrijirea profesioniștilor. În pensiunea privată „ZABOTA” li se acordă îngrijiri calificate, patronaj non-stop și îngrijiri medicale.

Cum se simte o persoană cu demență? - daraban square