‎+373 781 69 900 zabota.moldova@gmail.com Str. Bernardazzi, 12, mun. Chișinău

Ingrijirea Pacientului Cu Parkinson Moldova Chișinău

Boala Parkinson este o patologie neurologică gravă, specifică persoanelor cu vârsta înaintată, predispusă la progresie rapidă. Maladia dată este însoțită de dereglarea coordonării, a funcției motorii, ceea ce face persoana incapabilă să se îngrijească de sine stătător. Personalul azilului privat pentru persoanele în vârstă „ZABOTA” oferă un program complex de reabilitare a persoanelor diagnosticate cu boala Parkinson.

Cum se manifestă boala?

Boala Parkinson se dezvoltă treptat. Specialiștii disting următoarele etape ale patologiei:

  • În stadiul inițial, pacientul rămâne capabil să activeze. Boala se manifestă printr-o ușoară dificultate a funcției motorii, o senzație de rigiditate, localizată în regiunea extremităților superioare și inferioare.
  • În cea de-a doua etapă, funcția motorie a pacientului este grav afectată, dar își păstrează în continuare capacitatea de a se îngriji de sine stătător.
  • A treia etapă se caracterizează printr-o tulburare a coordonării mișcărilor. În consecință, atunci când se deplasează persoana începe să aibă nevoie de ajutorul celor din exterior.
  • Etapa a patra se manifestă prin paralizie și dizabilitate completă. Acești pacienți au nevoie de îngrijire non-stop și de supraveghere medicală competentă.

Acordarea ajutorului persoanei cu boala Parkinson la domiciliu este practic o sarcină imposibilă, deoarece, pe lângă oferirea unei cantități mari de timp, se necesită posedarea anumitor cunoștințe și abilități. În ciuda faptului, că boala este clasificată drept incurabilă, specialiștii cu experiență ai pensiunii private știu cum să amelioreze starea de sănătate și să sporească durata vieții acestor bolnavi.

Îngrijirea și reabilitarea pacienților vârstnici

Programul complex de îngrijire și reabilitare pentru rezidenții care suferă de boala Parkinson include următoarele:

  • monitorizarea zilnică a stării de sănătate a pacienților;
  • acordarea asistenței medicale calificate în timp util;
  • supravegherea administrării medicamentelor la timpul potrivit, respectarea prescripțiilor medicale, efectuarea procedurilor de fizioterapie recomandate;
  • alimentația echilibrată optimă, cu 5 mese pe zi, elaborată de nutriționist, luând în considerare caracteristicile stării pacientului în cauză;
  • plimbări zilnice în aer liber;
  • ajutor la servirea mesei pentru pacienții cu funcția de deglutiție afectată;
  • îngrijirea competentă, profesională pentru bolnavii imobilizați la pat (efectuarea procedurilor de igienă personală, schimbarea scutecelor, îmbrăcarea, prevenirea escarelor);
  • organizarea de petrecere a timpului liber cu activități interesante;
  • suport psihologic;
  • acordarea ajutorului la deplasare, bolnavilor cu tulburări ale funcției motorii.

În pensiune activează, în exclusivitate, medici de înaltă calificare, asistente medicale și îngrijitoare cu o vastă experiență, calificați să ofere rezidentului îngrijiri medicale de calitate în orice moment al zilei. Cursul de reabilitare include, de asemenea, jocuri, programe de animație, antrenamente menite să recupereze coordonarea mișcărilor, vorbirea, memoria, alte funcții și abilități, pierdute ca urmare a progresiei bolii.

Un element important în reabilitarea psihologică îl constituie socializarea – posibilitatea de a interacționa cu alți rezidenți, cu psihologul, participarea la evenimente culturale de masă organizate în mod regulat în centrul medical. Pensiunea privată „ZABOTA” este locul în care pacienților cu boala Parkinson li se oferă nu numai îngrijire și asistență medicală, ci și asistență în recuperarea personală, psihologică și fiziologică.

Ingrijirea Pacientului Cu Parkinson Moldova Chișinău - IMG 5229

Îngrijirea persoanelor cu boala Parkinson Moldova Chișinău

Boala Parkinson este un proces patologic, care se caracterizează printr-o maladie degenerativă progresivă a sistemului nervos central. Manifestându-se clinic prin afectarea mișcărilor voluntare, această boală provoacă moartea neuronilor într-o anumită parte a creierului, și anume substanța cenușie, ceea ce duce la pierderea substanței esențiale a creierului, denumită dopamină, factor care cauzează simptomele principale ale bolii Parkinson. Îngrijirea persoanelor cu boala Parkinson în pensiunile din Moldova, Chișinău oferă un program complex de reabilitare pentru persoanele care suferă de această boală. Simptomele bolii se manifestă prin dereglarea activității motorii și cognitive, în lipsa acordării unei atenții adecvate, există posibilitatea sporită de manifestare a consecințelor grave și ireversibile.

Pensiune pentru persoanele cu boala Parkinson

Cel mai potrivit loc, în care persoana în vârstă poate să beneficieze de îngrijire și reabilitare adecvată, poate deveni pensiunea pentru persoanele care suferă de boala Parkinson. La fiecare persoană, această maladie se poate manifesta prin diverse simptome, iar cele mai frecvente simptome sunt:

  • Tremor în starea de repaus (capul, bărbia, buzele, membrele);
  • Rigiditate la nivelul mușchilor și picioarelor. Manifestată printr-un mers încetinit;
  • Mers târșâit;
  • Dificultăți în menținerea echilibrului la schimbarea poziției;
  • Pierderea expresiei faciale;
  • Afectarea funcției de deglutiție;
  • Salivație abundentă;
  • Tulburări de somn;
  • Depresie.

La depistarea primelor simptome, este necesar să se consulte imediat un medic specialist; la persoanele în vârstă, primele etape ale bolii se manifestă în mod neobservat, ceea ce poate duce la pierderea timpului și la dezvoltarea unor procese ireversibile.

Ingrijirea Pacientului Cu Parkinson Moldova Chișinău - IMG 5209 1

Stadiile de progresie a bolii Parkinson

Stadiul 1. Tremor și deteriorarea funcției de coordonare a mâinilor, modificarea scrisului de mână, rigiditate musculară.

Stadiul 2. Disfuncțiile de coordonare a mâinilor progresează și se agravează. Tremurul se extinde în maxilarul inferior, vorbirea se încetinește, expresia facială se denaturează.

Stadiul 3. Afecțiuni ale mersului, pașii devin tot mai mici și târșâiți. Persoana încă mai este capabilă să se îngrijească de sine stătător, însă un număr mare de treburi casnice devine tot mai dificil de efectuat.

Stadiul 4. Se remarcă o pierdere totală a coordonării, persoana se poate prăbuși în față, chiar dacă este ținut de umăr. Vocea devine foarte înceată, vorbirea neclară. Starea de spirit este oprimată și deprimată. Îngrijirea de sine stătător devine imposibilă, la spălarea dinților se necesită ajutorul persoanelor apropiate.

Stadiul 5. Este afectată funcția de deglutiție, bolnavul nu se poate deplasa singur, și nici măcar să se așeze. Procesul micțiunii devine incontrolabil, iar bolnavul necesită o îngrijire permanentă.

Îngrijirea persoanelor cu boala Parkinson

Tratamentul acestei maladii, încă nu a fost descoperit, dar există metode eficiente de reabilitare și medicamentoase pentru tratarea simptomelor și de îmbunătățire a calității vieții bolnavilor. Îngrijirea bolnavilor de Parkinson la domiciliu este practic imposibilă, iar cea mai bună soluție ar fi transferarea bolnavului de Parkinson într-un azil de bătrâni.

Programul complex de reabilitare pentru persoanele cu boala Parkinson include următoarele servicii:

  1. Asistență medicală specializată și îngrijire non-stop;
  2. Examinări zilnice și monitorizarea stării de sănătate a pacientului;
  3. Suport și asistență psihologică;
  4. Proceduri de fizioterapie;
  5. Monitorizarea administrării medicamentelor la timp și a prescripțiilor medicului;
  6. Plimbări în aer liber;
  7. Regim de alimentație echilibrat și delicios, elaborat individual pentru rezidenți;
  8. Acordarea ajutorului la servirea meselor în cazul pacienților cu tulburări de deglutiție;
  9. Îngrijirea profesională a persoanelor imobilizate la pat, administrarea diferitelor proceduri de profilaxie în scopul prevenirii escarelor și congestiei sistemului pulmonar;
  10. Efectuarea zilnică a curățeniei umede, schimbarea lenjeriei de pat;
  11. Acordarea ajutorului la efectuarea procedurilor de igienă personală, la schimbarea scutecelor;
  12. Organizarea jocurilor și sarcinilor special elaborate pentru dezvoltarea memoriei pacientului.

Persoana se poate confrunta cu diverse provocări și necazuri în viață, care necesită decizii responsabile și alegeri corecte. Încredințându-ne nouă îngrijirea de persoana dragă, veți fi cu siguranță satisfăcuți de alegerea făcută.

Ingrijirea Pacientului Cu Parkinson Moldova Chișinău - daraban square